Back

ⓘ Југословенски филмови кандидовани за Оскара
                                     

ⓘ Југословенски филмови кандидовани за Оскара

Од 29. доделе Оскара 1954. године установљен је Оскар за најбољи страни филм, после чега је ова награда редовно додељивана, у стандардној процедури, након номинација и гласања.

Југословенски филмови су ушли 6 пута међу 5 номинованих: 1958, 1960, 1966, 1967, 1969. и 1985. године.

 • 1980. Посебан третман, режија Горан Паскаљевић
 • 1976. Избавитељ, режија Крсто Папић
 • 1979. Човјек кога треба убити, режија Вељко Булајић
 • 1984. Крај рата, режија Драган Кресоја
 • 1988. Живот са стрицем, режија Крсто Папић
 • 1986. Срећна нова 49., режија Столе Попов
 • 1991. Оригинал фалсификата, режија Драган Кресоја
 • 1990. Време чуда, режија Горан Паскаљевић
 • 1958. Цеста дуга годину дана, режија Ђузепе де Сантис - ушао међу пет номинованих
 • 1987. Већ виђено, режија Горан Марковић
 • 1972. Мајстор и Маргарита, режија Александар Петровић
 • 1974. Дервиш и смрт, режија Здравко Велимировић
 • 1971. Црно семе, режија Кирил Ценевски
 • 1973. Сутјеска, режија Стипе Делић
 • 1967. Скупљачи перја, режија Александар Петровић - ушао међу пет номинованих
 • 1985. Отац на службеном путу, режија Емир Кустурица - ушао међу пет номинованих
 • 1978. Окупација у 26 слика, режија Лордан Зафрановић
 • 1969. Битка на Неретви, режија Вељко Булајић - ушао међу пет номинованих
 • 1966. Три, режија Александар Петровић - ушао међу пет номинованих
 • 1982. Мирис дуња, режија Мирза Идризовић
 • 1981. Сјећаш ли се Доли Бел?, режија Емир Кустурица
 • 1960. Девети круг, режија Франце Штиглиц - ушао међу пет номинованих
 • 1983. Високи напон, режија Вељко Булајић
 • 1975. Сарајевски атентат, режија Вељко Булајић
 • 1989. Дом за вешање, режија Емир Кустурица

Users also searched:

...